Kalibreren met een Colorvision Spyder 2

Wilt u meer zekerheid over de weergave van uw scherm? Dan hebt u een aparte kleurmeter nodig die in combinatie met gespecialiseerde kalibratiesoftware een kleurprofiel van uw monitor maakt. Deze kleurmeters variëren nogal in prijs: de duurste modellen zitten ruim boven de 1000 euro, terwijl de goedkoopste modellen verkrijgbaar zijn vanaf ongeveer 80 euro. Dat prijsverschil zit ‘m vooral in de kwaliteit van de meter en de mogelijkheden van de bijgeleverde software. Maar tenzij u een professionele fotograaf of vormgever bent, is een goedkoper model meer dan voldoende. Voor dit artikel gebruiken we de Colorvision Spyder 2 Express (www.colorvision.nl, circa 85 euro). Deze meter is van prima kwaliteit en wordt geleverd met gebruiksvriendelijke software. Een vergelijkbaar alternatief is de Pantone Huey (www.pantone.nl).

Voordat u begint is het verstanding om tijdelijk de screensaver of stand-by-modus van Windows uit te schakelen. De eerste stappen zijn vergelijkbaar met die van Adobe Gamma. Eerst moet u kiezen wat voor soort monitor u hebt (crt, lcd of een beamer) en wat voor gamma en witbalans u wilt. U kunt hier het beste de standaardwaardes invullen: een gamma van 2.2 en een witbalans van 6.500K. Vervolgens dient u aan te geven wat u kunt instellen op uw monitor op het gebied van helderheid, contrast en backlight. Bij de meeste monitors kunt u in ieder geval de helderheid en het contrast aanpassen, terwijl bij een notebookscherm ook de backlight is in te stellen. Afhankelijk van uw antwoorden, krijgt u de vraag voorgeschoteld om uw wit- en zwartpunt in te stellen met behulp van de helderheid, het contrast of de backlight.

Daarna krijgt u de vraag op wat voor manier u op uw monitor de witbalans kunt instellen. Het is niet heel belangrijk wat u kiest, zolang u er maar voor zorgt dat uw monitor ingesteld staat op 6.500K. Hoe dat precies moet, verschilt per monitor (raadpleeg dan ook de handleiding). Hebt u deze stappen doorlopen, dan kunt u de Spyder 2 kleurmeter op het scherm hangen, waarna het programma een aantal tinten in rood, groen, blauw en grijs afbeeldt. De Spyder meet de kleurwaardes en bepaalt op basis van deze meting het uiteindelijke profiel. Achteraf kunt u zien wat het verschil is voor en na de meting.

Standaard start Colorvision Startup automatisch met Windows op. Hebt u dit liever niet, verwijder dan Colorvision uit de map opstarten (Start / Alle Programma’s / Opstarten), of verplaatst de snelkoppeling naar (bijvoorbeeld) het bureaublad. Maakt u gebruik van meerdere profielen, wissel dan met het meegeïnstalleerde ProfileChooser tussen de profielen. Standaard staat Colovision zo ingesteld dat u elke maand een nieuw kalibratieverzoek krijgt voorgeschoteld;
de kleurweergave kan namelijk iets schommelen. Onze ervaring is dat het niet zo nauw luistert: een keer kalibreren per half jaar is voor de meeste mensen meer dan voldoende. Overigens is het ook belangrijk om Adobe Gamma uit de lijst van opstartprogramma’s te halen wanneer u gebruik maakt van ­Colorvision - dit om te voorkomen dat het ver­keerde profiel wordt geladen.

Conclusie

Hoewel de kleurweergave van beeldschermen vaak te wensen overlaat, kunt u daar eenvoudig zelf iets aan doen. De Colorvision Spyder 2 levert prima werk af en is bijzonder gebruiksvriendelijk, maar voor wie geen 85 euro over heeft en af en toe wat foto’s bewerkt is Adobe Gamma een prima alternatief!

Onze club heeft een colorvision spider 2.  Onze leden mogen er gebruik van maken.

Inlichtingen bij Ben Ruwen (secretaris)