Sluitertijd- en Diafragmavoorkeuze

A(perture) en S(hutter) op de camera. Wat doet de camera wanneer deze functies op de camera worden ingesteld?

 A(perture): De fotograaf stelt het diafragma in en de camera zoekt de juiste belichtingstijd erbij. Het diafragma (opening) bepaalt de hoeveelheid licht dat op de film of de sensor valt. In zijn algemeenheid geldt dat hoe groter de opening, hoe korter de belichtingstijd

Waarom zou je zelf het diafragma willen instellen?

S(hutter): De fotograaf stelt de belichtingstijd in en de camera zoekt het juiste diafragma erbij. De sluitertijd bepaalt hoelang een bepaalde hoeveelheid (zie diafragma), op de film of op de sensor valt. Ook hier geldt, maar dan omgekeerd, hoe korter de belichtingstijd, hoe groter de opening!

Waarom zou je zelf de sluitertijd willen instellen?

Andere bepalende factoren voor een geslaagde foto:

De meeste objectieven die tegenwoordig met bv een spiegelreflexcamera worden geleverd, zijn minder lichtgevoelig dan je denkt. Vaak is de grens bij de groothoekinstelling al bereikt bij diafragma 4,5. Een echt lichtsterke lens heeft bv 1.4 als grootste opening, maar daar is de prijs ook naar! Dit kan dus wel degelijk een beperking zijn, waar je rekening mee moet houden. Het kan dus gebeuren dat je een diafragma van 4,5 instelt, en dat de camera daarbij een sluitertijd van bv 1/15 seconde berekent! Dat geeft absoluut een onscherpe foto als je geen statief gebruikt.

Een minder lichtgevoelige film draag dan ook nog eens een steentje bij!

Met andere woorden, neem niet zomaar aan dat wanneer je zelf diafragma instelt, dit ook automatische een goede foto wordt. Controleer dus altijd even de sluitertijd. Als die langer is dan 1/60, is de kans groot dat je, uit de hand, een bewogen opname krijgt.

Vaak krijg je bij de moderne compactcamera’s wel een waarschuwing in de vorm van een handje. Deze camera’s zijn ook vaak uitgerust met een behoorlijk lichtsterke lens.

De andere instellingen op de camera, bv de sportstand, de landschapstand, portretstand, etc, zijn niets meer dan instellingen die de camera maakt op basis van wat hierboven staat. Op de sportstand zal de camera bv een snelle sluitertijd nemen met daarbij behorend diafragma.